Raporti i UNDP: Shqiptarët, me jetëgjatët në Europë dhe Azinë Qendrore

0
73

Sipas UNDP (Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim) Shqipëria dhe Qipro janë renditur si dy vendet me jetëgjatësinë më të lartë në të gjithë Europën dhe Azinë qëndrore

Koncepti i zhvillimit njerëzor thekson se, jo vetëm rritja ekonomike por edhe njerëzit dhe aftësitë e tyre, duhet të jenë kriteret për vlerësimin e zhvillimit. Për këtë qëllim, Indeksi i Zhvillimit Njerëzor (HDI) merr parasysh shëndetin, arsimin dhe standardin e jetesës. Kjo është forca e saj përfundimtare: të kuptuarit se lumturia është një çështje shumëplanëshe.
Çdo vit, HDI renditet në 189 shtete, dhe përditësimet e saj vjetore na japin mundësinë të peshojmë përparimin tonë.

Në Evropë dhe Azinë Qendrore, varfëria është zhdukur, por përjashtimi është i përhapur dhe pabarazia është në rritje. Kalimi në një rritje më të gjelbër dhe një qeveri me të vërtetë efikase dhe gjithëpërfshirëse janë prioritetet kryesore të rajonit. Ne shohim jetëgjatësinë më të gjatë në Qipro dhe Shqipëri, me një mesatare prej 78.8 vjetësh. Me 70 vjet, Kazakistani ka jetëgjatësinë më të ulët të rajonit. Hendeku i jetëgjatësisë midis Evropës Lindore dhe Perëndimore është zgjeruar që nga vitet 1960.

Turqia ka përjetuar përfitime të mëdha shëndetësore dhe vendet e Ballkanit Perëndimor kanë kryer në përputhje me normat globale, ndërkohë që shumë vende të tjera në rajon kanë mbetur prapa. Pariteti me Evropën Perëndimore është ende një objektiv i largët.

PËRGJIGJU

Shkruani komentin tuaj
Vendosni emrin tuaj