‘Fundosen’ 8 subjektet kryesore të prodhimit të karburanteve, drejtori i Doganave jep detajet (Emrat)

0
39

Tetë subjekte që prodhojnë karburante dhe gaz janë goditur në kuadër të aksionit Anti-informalitet.

10 kompani të importimit, përpunimit apo të prodhimit të naftës, mes tyre edhe ‘Kastrati sha’ janë kapur me shkelje gjatë kontrolleve të ushtruara në saj të aksionit anti-informalitet të shtrirë në të gjithë vendin. Bilanci është bërë nga Drejtoria e Përgjithshme e Doganave. Në lidhje me këto shkelje janë liruar nga detyra 5 doganierë mbikqyrës si dhe janëjanë thirrur në komisionin disiplinor 9 doganierë të tjerë. Sipas drejtorit të Përgjithshëm të Doganave, Arlind Gjokutaj nga periudha kohore 2018- gusht 2019 janë kontrolluar 8 magazina të lira për karburantet me vendndodhje në Porto Romano, Lezhë dhe Vlorë, 4 magazina të lira për produktin Gaz i Lëngshëm Natyror me vendndodhje në Vlorë dhe PortoRomano si edhe 3 rafineritë e përpunimit të naftës bruto në Fier, Ballsh dhe Elbasan.

Si rezultat i këtij procesi kontrollesh  kanë rezultuar mangësi nga gjendja e deklaruar te të gjithë operatorët që operojnë me karburant në magazinat e lira, 1 operator që operon me gazin natyral të lëngshëm dhe 1 rafineri prodhimi. Mes tyre është kapur me mangësi në karburant edhe kompania‘Kastrati Sha’ që njihet edhe si një nga operatorët më të medhenj të karburantit në vendin tonë.

Lajmin e ka bërë të ditur edhe vetë kryeministri Rama i cili ka shkruar se lufta kundër informalitetit në sektorin e naftës nuk do të ndalet. Më konkretisht kompanitë me shkelje vijojnë si më poshtë:

-Eoyal Trade Company sha

-Porto Romano Oil sha

-Kastrati sha

-Genklaudis sha

-Europetrol sha

-Eroil sha

-Bolunmez petrol sha

-La Petrolifera Italo – Albanese sha

-Mare Oil Sh.A

-Tosk Energji Sha.

Në përfundim të kontrollit, për çdo operator që ka rezultuar me sasi të munguara janë llogaritur detyrimet doganore të munguara dhe janë aplikuar sanksionet përkatëse sipas Kodit Doganor dhe Ligjit për akcizat.

Ndër të tjera Gjokutaj ka thënë se në total, nga i gjithë procesi i kontrollit rezultuan diferenca për:

752,015 litra karburant

dhe

77,451 litra gaz.

Thënë ndryshe në total të ardhurat e fshehura dhe penalitetet për këto sasi janë rreth 129 mln lekë (1.06 mln euro).

Bazuare në mangësitë e evidentuara, perveç penalizimit të subjekteve, ka nisur procesi i verifikimit të përgjegjësive brenda administratës doganore. Aktualisht janë liruar nga detyra 5 doganierë mbikqyrës,janë thirrur në komisionin disiplinor 9 doganierë të tjerë.

Në fund Drejtori i Përgjithshëm i Doganave ka deklaruar se ky operacion nuk është vetëm për periudhën e verës por do të vijojë.

STOP INFORMALITETIT🤚Video informative mbi ecurinë e luftës kundër informalitetit në sektorin e naftës – Drejtori i Përgjithshëm i Doganave, Arlind Gjokutaj#ZeroTolerancë👊

Posted by Edi Rama on Sunday, September 8, 2019

Leave a Reply